Hoe werkt een zonnecollector met vacuümbuizen?
De zon schijnt altijd. Deze levert gedurende het jaar een grote hoeveelheid energie. In Nederland is de energie ongeveer 1000 kWh per m2. Een zonnecollector vangt deze warmte op. De collector wordt op het dak gemonteerd gericht op het zuiden. Wanneer de zon schijnt, gedurende het gehele jaar en zelfs met vorst, vangt de collector zonlicht.

schema-zonneboiler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De warmte die dit zonlicht genereert wordt in de buis getransporteerd naar de collector. Hier wordt de warmte overgedragen aan een vloeistof die de warmte naar de opslagtank brengt.
De opslagtank (boiler) zit gevuld met drinkwater. Door middel van een warmte wisselaar wordt de warmte overgedragen aan het water.

De ronde buis zorgt voor een directe inval van de zon. Het zonlicht breekt niet en samen met een warmte absorberende coating wordt hierdoor 93 tot 96 % van de energie opgevangen.
Zelfs met weinig zon genereert het systeem al warmte voor uw huis. De regelaar meet constant de temperatuur in de boiler en in de collector. Wanneer de collector warmer is dan gaat het systeem pompen om de warmte in de boiler op te slaan.

Gedurende periode met weinig zon zal de zonnecollector te weinig warmte genereren voor uw huishouden. Ook met temperaturen onder nul kan een zonnecollector nog warmte afstaan. Wanneer de opbrengst te laag is, verwarmt de naverbrander (CV ketel of geiser) uw water na zodat uw warme water gegarandeerd boven de 60 graden is geweest om legionella groei te voorkomen. Natuurlijk zorgt dit er ook voor dat u altijd voorzien bent van warm water.

De grote van de installatie is afhankelijk van uw waterverbruik en beschikbaar dakoppervlak. Het warmwaterverbruik wordt voornamelijk beïnvloed door de douche, bad en eventuele warmwater aansluitingen op wasmachine en afwasmachine. De douche verbruikt tussen de 5 en 10 liter per minuut aan water. Een bad gebruikt al snel een 100 liter per keer. De was- en afwasmachines gebruiken tussen de 8 en 15 liter per keer. Daarnaast moet u nog enkele liters per dag rekenen voor warm tapwater gebruik

 

collector

CV-haarden

Biomassa ketels

pelletkachel

Zonneboilers

Back to Top