Zonneboilers

Een zonneboiler of zonnecollector is een apparaat dat (zon)licht omzet in warmte welke via een speciale vloeistof wordt overdragen aan een buffervat of boiler. Een groot verschil dus vergeleken met zonnepanelen die elektriciteit op wekken.

Hoe werkt een zonneboiler

In de zonnecollector zit een koperen buizensysteem. Door deze koperen buizen loopt een vloeistof die tegen zeer hoge en lage temperaturen kan, waardoor de vloeistof niet verbrand of bevriest. Eco2all gebruikt hiervoor een speciale biologische vloeistof die bestand is tegen temperaturen tot wel 280 graden. Dit zorgt ervoor dat u de vloeistof nooit hoeft te vervangen. Dat moet wel met andere gebruikte vloeistoffen zoals Glycol die om de tien jaar vernieuwt moet worden. Zodra de zonneboiler (zon)licht opvangt begint deze de vloeistof op te verwarmen waarna de warmte door middel van een pomp wordt overgebracht een buffervat of boiler de grootte van het vat wordt voornamelijk bepaald door het aantal panelen dat u op het dak legt. Afhankelijk van het vat kan de warmte vervolgens gebruikt worden voor het verwarmen van ruimtes of (tap)water.

Soorten zonneboilers

  • DTH-CPC panelen
  • Heat pipes
  • Vlakke panelen

De voordelen van een zonneboiler

Een zonneboiler levert u als eigenaar direct voordelen op. Naast dat een zonneboiler een interessante investering is voor uw eigen portemonnee is, investeert u ook meteen in het milieu. Aangezien de warmte gratis wordt opgewekt door het zonlicht vraagt het systeem slechts 2 tot 20 watt om de pomp te laten werken. Hierbij warmt het water in het vat op. Dit kan bijvoorbeeld tot 30 graden temperatuur zijn, maar het kan ook 85 graden worden die opgeslagen wordt in het buffervat of boiler. Is het water voldoende opgewarmd dan is er geen aanvulling van fossiele brandstoffen (bijv. gas) nodig. Is het water slechts voorverwarmd tot bijvoorbeeld 30 graden dan kan uw cv-ketel het water na-verwarmen. Hierdoor vermindert u uw gas verbruik en verlaagt u ook uw CO2-uitstroot, wat ten goede van de aarde komt. Dit is dus een zeer goede manier om zowel uw portemonnee als de wereld een handje te helpen.

Zonneboiler combineren

Wist u dat zonneboilers ook ideaal zijn om te combineren met een cv-haard, cv pellet kachel, warmtepomp en biomassa ketel? Net als bij de combinatie met een cv-ketel neemt de zonneboiler de taak van het water verwarmen (verwarming) op zich tijdens de mooie zonnige dagen. Op de minder warme dagen kan het aanvullende systeem deze taak op zich nemen. Zo bent u verzekerd van warmte in uw woning en onder de douche. Wilt u graag meer weten over zonneboilers, de werking van zonneboilers of de mogelijkheden van een boiler in combinatie met andere systemen? Kijk dan ook een bij onze producten of neem contact met ons op.  

Meer informatie

CV-haarden

Biomassa ketels

pelletkachel

Zonneboilers

Back to Top